måndag 9 november 2009

Är köttbullar julmat?

Det är nåt fel på julen.
Häromdagen såg jag en annons för ett av dessa tusen julbord som man börjar flagga för redan i slutet av september. Krogarnas julbord tycks gå ut på att när det väl blir julafton är man så förbannat trött på julmat att man äter två korslagda rättikor och dricker vatten till Disneyprogrammet.
Själv försöker jag att undvika allt vad julmat heter under december så att jag kan närma mig ett julbord den 24 december utan kväljningar.
Emellertid, annonsen var vackert djupröd, roströd, snarast, och där stod att det bjöds på olika sillinläggningar, köttbullar och köksmästarens finaste julskinka.
Sill och köttbullar och skinka är tre ting som man äter året runt. Så hur kommer man på idén att locka just med dessa tre ting till ett speciellt julbord? Det är ju som att säga kom till oss och ät vårt julbord, där finns läcker kokt potatis, tallrikar och glas, gurka och prickig korv.
Vad är det för jul med det? Eller är det själva uppdukningen som man avser? Att köttbullarna ligge rpå ett fat med tomte-dekorationer?
Finns det överhuvudtaget några rätter som är genuint juliga och som inte förekommer andra tider på året? Ja, kanske lutfisk. Äter man sällan i juni. (Jag äter det aldrig). Dopp i grytan. Ål? (Utrotad).
Revbensspjäll? Rödkål? Prinskorv?
Jag tycker det verkar som om vårt julbord är ganska torftigt och bortsett från lutfisken så finns det just ingenting som är vikt enbart för julen.
Uppfinn nya rätter som blir ny svensk jultradition och som man absolut inte kan tänka sig att äta någon annan dag är julafton, juldagen och annandagen. Det kan väl vara en uppgift för Christer Lingström nu när han ska stänga sin tvåstjärniga krog Edbacka.
Semlorna har redan fuskats bort genom att svämma över konditorierna i en månad kring den egentliga dagen. Och kräftorna har tappat klorna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller inte med. Inte äter/dricker man senapsgriljerad skinka,knäck, rödkål, sillsallad, risgrynsgröt med mandel och kanel, glögg, ischoklad, struvor, mumma,dopp igrytan, vörtbröd, lutfisk som sagt, samt en massa annat under någon annan period än just julen. Jag bor i "matlandet" Italien och här existerar verkligen ingen speciell julmat. Det är tortellini i buljong, kalkon, olika fiskrätter osv, allt som numera äts regelbundet under hela året. Möjligen då de fabrikstillverkade äckliga jättedegiga "kakorna" panettone. De är typiska till julen men man får dras med dem ända till påsk då de reas för "ta 4 betala för 1". Svensk julmat är BÄTTRE och genuinare!