onsdag 20 januari 2010

Skylt före datorernas tid

Häromdagen var jag på besök i ett hus på Sveavägen. Intill hissen fanns en knapp på vilken det stod HIT. Ovanför den fanns texten "Hissen kallas med denna knapp". När jag sedan steg ur hissen på fjärde våningen hittade jag en annan knapp, märkt NED.
Under den fanns en förklarande rad: "Hissen nedsändes med denna knapp".
Jag brast nästan i gråt.
Efter att långsamt ha vant mig vid dataprogammerarnas fenomenala förmåga att inte begripa hur vanligt folk tänker, datasnubbar som tvingar en att stänga av datorn genom att trycka på en knapp där det står START var dessa hisstexter en lisa, en tröst i en förvirrad värld, tydliga, övertydliga, klara, logiska, enkla, rakt fram... ack ja.

2 kommentarer:

Eva sa...

Vad härligt! Sådan språkliga uttryck kan vi vara glada för att de finns kvar.
Hälsningar,
Eva Johansson

Unknown sa...

Efter att ha läst det här frågar jag mig: skämtar du? Och eftersom jag inte svarar när jag frågar mig så frågar jag också dig.

Hur kan du uppfatta det du beskriver här som något annat än ett sällsynt slående exempel på den tendens att göra det obskyra möjligt i stället för att göra det vanliga enkelt som har fördärvat så många användargränssnitt?

Visst är de flesta människor kapabla att läsa innantill, men alla som har försökt formulera en meddelanderuta så att den gör klart att det som har begärts pågår, och att knappen i rutan är till för att avbryta det, vet hur stor skillnaden är på att vara kapabel därtill och att faktiskt göra det.

När man befinner sig på fjärde våningen och inte befinner sig i hissen finns det exakt en sak som det är meningsfullt att göra med hissen, och det är att kalla den till just fjärde våningen. Att installera en knapp som gör något annat, och förlita sig på användarens vilja att läsa innantill för att förmedla den information som han eller hon behöver för att inse att den inte är vad han eller hon behöver, vittnar om en oförmåga att begripa hur vanligt folk tänker (och i synnerhet inte tänker, när de får välja) som är fullt på nivå med det mesta som har hängts ut som exempel på dålig gränssnittsutformning på senare år.