onsdag 21 april 2010

Den nya offentlighetsprincipen

Vad är det som driver folk, huvudsakligen damer, att "gå ut" med sina kärleksaffärer och berätta för hela den tidningsläsande världen att de haft sex med den eller den? Är det någon ny sorts offentlighetsprincip?
Senast i dag står det i kvällstidningarna att en norsk dam vid namn Tora Uppström Berg, 21 år, för en norsk skvallertidning berättat att hon haft ihop det en natt med Jonas Bergström, som är förlovad med prinsessan Madeleine.
Om den nu fortfarande gäller, den där förlovningen.
Vad är det som förmår Tora att "träda fram" med denna högst privata information? Om hon, som hon säger, tycker att prinsessan Madeleine har rätt att få höra sanningen, varför berättar hon då inte det för Madeleine - varför berätta det för hela världen?
Finnns det inga telefoner eller postverk i Norge?
Hoppas Tora på ett eget pratprogram i TV?
Och all de här brudarna som Tiger Woods satte på - varför berättar de om saken och visar upp sex-sms som de fått av golfaren? Av vilken anledning betraktar de inte dessa sms som privata? Vad ska vinnas på att visa upp dem? De kanske har filmat möten också och nu förbereder en offentlig visning av filmerna.
Kan kanske dra in en hacka.
Eller är det nån sorts feminism? Man ligger först ned någon som man inte borde ligga med och sedan berättar man för hela världen för att visa vilken skurk karln är.
Sånt man smög med förr smyger man icke längre med.

5 kommentarer:

Yvonne Domeij sa...

Jo, man smyger fortfarande! Men det är mannen som smyger och i det här fallet har han redan från början uppgett falskt namn: Jacob Bernström. Varför kallar du en 21-åring för dam? Hintas motsatsen? Varför misstänkliggörs kvinnor som använts av herrar i övre samhällsklasser?
Är det den nya maskulinismen?
Jag har också blivit använd, trätt fram och blivit misstänkliggjord. En hustru till den barnläkare som förgrep sig på mig (när jag var hans patient som barn och han var anställd hos barnavårdsnämnden) har skrivit och ringt till en tidning som intervjuat mig samt två av mina arbetsgivare för att hävda att övergreppen hittats på och hotat stämma.
Tiga och lida - Tiga och lyda är underklassens läxa.
Heder åt Tora Uppström som vägrat foga sig i det.

Anonym sa...

Hej Yvonne, nej Yvonne, man kan inte jämföra ett helt frivilligt one night stand mellan två vuxna ogifta individer i Åre med en våldtäkt på ett barn - våldtäkt är ju ett brott och har inte i sammanhanget att göra.
Vad är det för fel på ordet dam? Inget.
Jag misstänkliggör inte kvinnor som använts av överklassen eftersom ingenting tyder på att Tora borg "använts" (vad nu det betyder) eller utnyttjats, tvingats eller något annat negativt.
Du påpekar att Jonas använt falskt namn och seglat under falsk flagg. Skulle kärleksnatten inte ha blivit av om han presenterat sig med rätt namn? Hur vet du det?
De damer som låg med Tiger Woods kan ju inte rimligtvis ha varit okunniga om vem han var - inte att han var gift heller.
Nä Yvonne, kom igen, besvara min fråga, varför är det så viktigt att tala om för hela världen att man legat med Tiger Woods eller Jonas Bergström?
Vänligen
INGEMAR UNGE

Yvonne Domeij sa...

Nej Ingemar, det handlar om herrar och "horor". Överklassmän använder underklasskvinnor traditionellt enligt slit-och-släng-principen. Jonas Bergström från Djursholm och Tiger Woods, miljardär, är inga undantag. BvN-läkaren föll bort fast han var överklass och jag underklass. Han är inte straffad! Tvärtom, i pressen sa han att vi var två ungdomar som förälskat oss på hans arbete! (Socialstyrelsen mörkar ännu enl. principen "herrar-horor" i sin utredning Vanvård.) Det är tabubelagt att tala om överklassens "privata" excesser. Nu ska man kunna tala öppet om att man legat med den-och-den utan att som förr riskera att mista jobbet som många pigor gjort när husets herre befruktat dem. Du svartmålar tjejerna som sexuellt lössläppta och penninghungriga men det är ju JB och TW som är det! Nu tjänar vi "tjejer" våra egna pengar och har sex med vem vi vill. Vi lever i ett öppet samhälle och har en fri press. Vi vägrar skämmas, vi är skamlösa! Hurra!

Anonym sa...

Om frk Uppström Berg och Tiger Woods väninnor valt att vara öppna med alla sina "affärspartners" och one-night-stands så hade jag kunnat se det som frigjordhet. Nu är det ju så att öppenheten bara gäller när partnern är känd. OM Uppström Bergs vän verkligen hade hetat Jacob B, hade hon varit lika ivrig att avslöja det hela då?

Undrar Heidi

Yvonne Domeij sa...

Det var Ingemar som drog in Tiger Woods. Det tråkiga i fallet Tora var att hon träffade en kille som seglade under falsk flagg (Jacob Bernström) och blev arg och sårad när det gick upp för henne. Hon pratade med väninnor som pratade med väninnor.. Det kom det till pressens vetskap som kontaktade Tora. Om Jonas Bergström inte ljugit kanske natten med Tora runnit ut i sanden och glömts. Men Tora glömde inte - för det är inte okay att ljuga om vem man är särskilt inte i intima situationer.
När Tiger Woods diskuteras ska man komma ihåg att han målat upp sig själv som renlevnadsmänniska viket också var en lögn som punkterades.